
Als werkgever van minder dan 20 werknemers ben jij automatisch de interne preventieadviseur, tenzij je ervoor kiest om iemand anders aan te stellen. Je mag deze rol opnemen zonder extra opleiding, tenzij je actief bent in een risicosector. Jij bent verantwoordelijk voor het opstellen van een basisrisicoanalyse. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je nagaat welke psychosociale risico’s er bestaan op de werkvloer, bekijkt wat je al doet om die aan te pakken en waar er nog werkpunten zijn. De externe dienst kan je daarbij ondersteunen of adviseren, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij jou. Op basis van die risicoanalyse neem je passende preventiemaatregelen. Dat hoeft niets groots te zijn: duidelijke afspraken maken, een moment organiseren om werkdruk bespreekbaar te maken of gewoon zorgen voor open communicatie binnen het team, zijn vaak al waardevolle stappen. Kleine acties kunnen een groot verschil maken, zeker in een kleine organisatie.
Daarnaast ben je verplicht om je werknemers goed te informeren. Ze moeten weten wat ze kunnen doen als ze psychosociaal vastlopen. Kunnen ze bij jou terecht? Of is er een andere vertrouwenspersoon? Heb je niemand intern, dan kunnen ze rechtstreeks aankloppen bij de externe dienst voor psychosociale ondersteuning. Het is belangrijk dat je medewerkers weten dat ze in vertrouwen ergens terechtkunnen.
En elk jaar stel je een beknopt intern preventieverslag op. Daarin houd je bij wat je ondernomen hebt rond preventie en psychosociaal welzijn. De externe dienst maakt aanvullend een verslag op over hun eigen acties binnen jouw organisatie. Zij behandelen ook formele klachten of verzoeken van werknemers rond psychosociaal welzijn zoals meldingen van pesterijen, aanhoudende conflicten of problematische werkdruk. Gaat een werknemer rechtstreeks naar hen, dan nemen zij de nodige stappen volgens de wettelijke procedures. Ze kunnen je ook adviseren bij het opstellen van je risicoanalyse of preventiemaatregelen. Dat is niet verplicht, maar wel handig als je zelf niet goed weet waar te beginnen.
Als kleine werkgever hoef je geen expert te zijn in preventie of pychosociaal welzijn. Wat telt, is dat je je verantwoordelijkheid opneemt. Dat je nadenkt over de risico’s in jouw organisatie, maatregelen neemt waar nodig, je mensen informeert en inzet op een gezonde en veilige werksfeer. Met een betrokken houding, een dosis gezond verstand en de juiste ondersteuning sta je al sterk.
Heb je als ondernemer geen tijd of energie om je met al die preventietaken bezig te houden?
Contacteer me gerust op het nummer 0485/29.92.95 of via het contactformulier. Ik neem deze rol graag van je over, zodat jij je met een gerust gemoed kan focussen op jouw corebusiness. Door te investeren in het welzijn op de werkvloer, zorg je niet alleen voor meer werkplezier voor jezelf, maar ook voor je medewerkers. Dit resulteert in minder ziekteverzuim en verloop en draagt bij aan meer stabiele en gemotiveerde medewerkers.